Ako žil a umrel Michail Lermontov - Gulia, Georgij Dmitrijewitsch: 1913-1989 (Postavy a osudy, 1977)
Toto je kniha o Lermontovom živote a smrti, ako sa javia vo svetle dokumentárnych faktov, nie kadejakých dohadov. O jeho živote a smrti, ako ich chápem a ako si ich predstavujem ja. Nie je to teda monografia, ani literárnovedná štúdia, skôr román. Vlastne ani román v bežnom zmysle slova. Samozrejme, čitateľ môže mať voči knižke tie najrozličnejšie požiadavky z najrozličnejších hľadísk. Ako mu diktuje jeho vkus. No ja by som ju nazval - románovou biografiou.