Otroci pre Särkland: Historický román z obdobia Vikingov : (Slavar för Särkland) - Lundkvist, Artur Nils: 1906-1991 (Pravda, 1983)
Román Otroci pre Särkland je z obdobia vikinských ciest pravdepodobne z 10. storočia. Vikingovia sa vtedy vydávali na dlhé obchodné a výbojné plavby nielen na západ, ale aj na východ, hlboko do Ruska, ba až do Orientu. Na takúto plavbu sa v Lundkvistovom románe vyberie aj Jarl Ingolf so svojou družinou. Plavia sa dolu Volgou, Kaspickým morom, prejdú iránske pohoria, až sa dostanú do Bagdadu. Na tejto ceste musia v neznámom prostredí neprestajne čeliť nepredvídaným prekážkam. Majú však presne vypracovaný kódex, ktorý im pomáha prekonávať často krajné životné situácie.