Katarína Aragónska - Lofts, Norah: 1904-1983; Barániková, Šarlota: 1923-1996; Kopčan, Vojtech: 1940-2000; Minarovič, Marián: 1946- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
Katarínu Aragonskú ako trojročnú zasnúbia s princom Arthurom, synom a dedičom anglického kráľa Henricha VII., a na španielskom dvore ju vychovávajú ako princeznú z Walesu. Keď vyrastie, má vládnuť v ďalekej vlhkej a chladnej krajine. V novom domove ju budúci svokor privíta urážlivo a jej budúci manžel Arthur je vlastne ešte chlapec. V novom prostredí sa cíti ako cudzinka. Pomaly sa však prispôsobuje a život s Arthurom je čoraz znesiteľnejší. No osud pre ňu napísal celkom iný príbeh.
Doslov (Vojtech Kopčan).
Keywords: romány autorské; historické romány; Lofts, Norah písala aj pod menami Peter Curtis a Juliet Astley, vlastným menom Norah Ethel Robinson (bola najpredávanejšia anglická spisovateľka 20. stor. Napísala viac ako päťdesiat kníh špecializujúcich sa na historickú beletriu, detektívky a poviedky. Mnohé z jej románov, vrátane Suffolkovej trilógie, sledujú históriu konkrétnych domov a ich obyvateľov niekoľko generácií. * 27.08.1904 Shipdham, Anglicko - 10.09.1983 Bury St Edmunds, Anglicko); Barániková, Šarlota, rodným menom Žilinčanová (slovenská prekladateľka, redaktorka. Prekladala hlavne umeleckú prózu 20. storočia z angličtiny, ruštiny, ale aj z nemčiny a maďarčiny. * 04.02.1923 Továros, Maďarsko - 28.02.1996 Malacky, Slovensko); 15.-16. stor; princezná z Walesu; biografické romány; životopisné romány; spoločenské romány; próza; anglická literatúra - texty; Kopčan, Vojtech (bol Jeden z najvýznamnejších slovenských historikov, turkolog, orientalista a prekladateľ. Zameriaval sa najmä na tureckú okupáciu Uhorska, osmanskými prameňami k dejinám Slovenska. Autor významných historických publikácií. * 1940 Horná Ždaňa, okres Žiar nad Hronom, Slovensko - 2000 Bratislava, Slovensko); Minarovič, Marián (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, umelecká fotografia a film. * 28.05.1946 v Bratislave, Slovensko -); Aragónska, Katarína (bola španielska infantka. Svojím prvým sobášom s Arturom, waleským princom, synom Henricha VII., získala titul princezná waleská. * 16.12.1485 Archbishop's Palace of Alcalá de Henares, Alcalá de Henares, Španielsko - 07.01.1536 Peterborough Cathedral, Peterborough, Anglicko)