Jarmark marnosti 1: Román bez hrdiny : (Vanity Fair) - Thackeray, William Makepeace: 1811-1863 (Knihovna klasiků, 1981)
Román, ktorý je satirickú kritikou anglickej spoločnosti 1. polovice 19. storočia, vychádzal na pokračovanie v rokoch 1847 až 1848. Hlavnou postavou je Becky, dcéra francúzskej tanečnice a neúspešného maliara vynikajúci inteligenciou a schopnosťami, ktorý ju pomôžu v spoločenskom postupu a práve na jej postave Thackeray ukazuje, ako fungovala chamtivá a pôžitkárska anglická spoločnosť doby napoleonských vojen. V roku 2004 bol slávny román sfilmovaný s Reese Witherspoon v hlavnej úlohe.