Jarmark marnosti 1: Román bez hrdiny (Vanity Fair) - Thackeray, William Makepeace: 1811-1863; Skoumal, Aloys: 1904-1988 (Odeon Praha, 1981)
Román, ktorý je satirickú kritikou anglickej spoločnosti 1. polovice 19. storočia, vychádzal na pokračovanie v rokoch 1847 až 1848. Hlavnou postavou je Becky, dcéra francúzskej tanečnice a neúspešného maliara vynikajúci inteligenciou a schopnosťami, ktorý ju pomôžu v spoločenskom postupu a práve na jej postave Thackeray ukazuje, ako fungovala chamtivá a pôžitkárska anglická spoločnosť doby napoleonských vojen. V roku 2004 bol slávny román sfilmovaný s Reese Witherspoon v hlavnej úlohe.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; Thackeray, William Makepeace (bol anglický románopisec a novinár. Za jeho najvýznamnejšie dielo je považovaný román Trh márnosti, ktorý satiricky zobrazoval britskú spoločnosť 19. storočia. * 18.07.1811 Kalkata, India - 24.12.1863 Londým, Anglicko); spoločenské romány; anglická spoločnosť v dobe napoleonských vojen; Napoleonské vojny; satirické romány; sfilmované romány; Skoumal, Aloys (bol český literárny kritik a prekladateľ z nemčiny a predovšetkým z angličtiny. * 19.06.1904 Pačlavice, okres Kroměříž, Česko - 04.07.1988 Praha, Česko); próza; anglická literatúra - texty