Legenda o Montrosovi : (A Legend of Montrose) - Scott, Walter, Sir: 1771-1832 (Čítanie študujúcej mládeže, 1974)
Legenda o Montrosovi dopĺňa sériu románov, ktoré čerpajú z čias občianskej vojny, ktorá začala v Anglicku a preniesla sa do Škótska aj do Írska v r. 1644. Je to krátka epizóda bojov veľkého markíza v škótskej Vysočine proti kovenantským vojakom, s malou ľúbostnou zápletkou a s humornou postavou ostrieľaného starého vojaka majora Dalgettyho, ktorý bol populárnym typom dôstojníka, typického karieristu a žoldniera, ktorý slúži vždy tam, kde sa mu dostane väčšie odmeny. Tiež rozpráva o osude mladého dievčatá Anotty a tajuplný príbeh Allana.