Legenda o Montrosovi (A Legend of Montrose) - Scott, Walter, Sir: 1771-1832; Majerčíková, Miroslava (Tatran Bratislava, 1974)
Legenda o Montrosovi dopĺňa sériu románov, ktoré čerpajú z čias občianskej vojny, ktorá začala v Anglicku a preniesla sa do Škótska aj do Írska v r. 1644. Je to krátka epizóda bojov veľkého markíza v škótskej Vysočine proti kovenantským vojakom, s malou ľúbostnou zápletkou a s humornou postavou ostrieľaného starého vojaka majora Dalgettyho, ktorý bol populárnym typom dôstojníka, typického karieristu a žoldniera, ktorý slúži vždy tam, kde sa mu dostane väčšie odmeny. Tiež rozpráva o osude mladého dievčatá Anotty a tajuplný príbeh Allana.
Keywords: romány autorské; historické romány; Scott, Walter, Sir, 1. Baronet (bol škótsky básnik, prozaik, románopisec a zberateľ škótskych balád, predstaviteľ romantizmu. Je považovaný za zakladateľa historického románu. Jeho historické romány sú považované za jedny z najvýznamnejších anglických vôbec, pretože ovplyvnili tvorbu niekoľkých generácií a boli veľmi populárne. * 15.08.1771 Edinburgh, Škótsko - 21.09.1832 Melrose, Škótsko); 17. stor; spoločenské romány; občianske vojny v škótsku; r. 1644; legendy škótske; dobrodružné romány; próza; škótska literatúra - texty