Nevesta z Lammermooru : (The Bride of Lammermoor) - Scott, Walter, Sir: 1771-1832 (Meteor, 1980)
Literárna história označuje Waltera Scotta za tvorcu moderného historického románu, lebo prvý vedel spojiť historickú tradíciu a množstvo kultúrno-historických faktov s lyrikou náladových scenérií a epickým napätím. Román Nevesta z Lammermooru mala veľký úspech nielen u čitateľov, ale prešla aj do vedomia hudby milovaného obecenstva, keď jej dej zhudobnil Gaetano Donizetti. Tragické následky prežitkov feudalizmu v živote ľúbostnej dvojice z dvoch rozvadených rodov sú nielen ústrednou témou tohto románu, ale zároveň aj výstižnou ilustráciou doby, jej atmosféry, spoločenských protikladov a konfliktov.