Naučenia o dobrých mravoch - Gavlovič, Hugolín: 1712-1787 (Čítanie študujúcej mládeže, 1987)
Zatiaľ teda, milá mládež, moje nedokonalé, pre teba však užitočné dielko nielen čítaj a rozvažuj, ale usiluj sa ho aj svedomito nasledovať. Lebo prax a vytrvalé cvičenie podnecujú zvyk, zvyk zase priaznivo dovršuje charakter. Ak naozaj nepoľavíš v cnosti a v dobrom konaní, neodbočíš iste ani od dobrých mravov, a naopak, ved jedno posilňuje druhé.