Vznik a začiatky spisovnej slovenčiny - Kondrašov, Nikolaj Andrejevič: 1919-; Masárová, Margita: 1931-; Michalič, Jozef: 1944- (Bratislava Veda, 1974)
Autor uvádza svoju prácu obsiahlym teoretickým úvodom o podstate spisovného jazyka, pričom všeobecné tézy ilustruje na dejinách spisovnej slovenčiny. Konfrontuje ich s dejinami iných spisovných jazykov...
Výber z obsahu: Podstata spisovného jazyka. Vznik spisovnej slovenčiny. Činnosť slovenských buditeľov. Hláskoslovný a tvaroslovný systém nového spisovného jazyka. Slovná zásoba spisovného jazyka v začiatočnom vývinovom štádiu. Záver. Zoznam skratiek. Pramene. Resumé v jazyku ruskom.
Keywords: jazykoveda; vznik jazyka; slovenčina; spisovná slovenčina; jazyk slovenský; slovenský jazyk; hláskoslovie; tvatoslovie; rétorika; štúdie