Tom Jones : (Tom Jones) - Fielding, Henry: 1707-1754 (Svoboda, 1987)
Tom Jones je skvelý humoristický román, príbeh s napínavými zápletkami a širokým spektrom skvelých charakterizovaných postáv, odvíjajúce sa na pozadí skutočných historických udalostí prvej polovice osemnásteho storočia. Literárne historici označujú Toma Jonesa za prvý anglický moderný román a milióny čitateľov mu v priebehu storočí vtlačili svojim neutíchajúcim záujmom punc nesmrteľnosti. Slávne literárne diela nemávajú jednoduché osudy. Aj Fieldingov román Tom Jones, keď sa roku 1749 objavil, vzbudil u niektorých čitateľov dojmy úplne iného druhu, než autor zamýšľal. "Som otrasený, že citujete z tak zlolajné knihy. Nerád sa dozvedám, že ste ju čítala; k tomu by sa slušná dáma nemala vôbec priznať, "vytýkal preslávený spisovateľ a arbiter dobového poňatia mravnosti Samuel Johnson jednej milovníčke literárnych noviniek. A nebol sám, koho dielo vyburcovalo k pozoruhodným dedukciám.