Tom Jones (Tom Jones) - Fielding, Henry: 1707-1754 (Svoboda Praha, 1987)
Tom Jones je skvelý humoristický román, príbeh s napínavými zápletkami a širokým spektrom skvelých charakterizovaných postáv, odvíjajúce sa na pozadí skutočných historických udalostí prvej polovice osemnásteho storočia. Literárne historici označujú Toma Jonesa za prvý anglický moderný román a milióny čitateľov mu v priebehu storočí vtlačili svojim neutíchajúcim záujmom punc nesmrteľnosti. Slávne literárne diela nemávajú jednoduché osudy. Aj Fieldingov román Tom Jones, keď sa roku 1749 objavil, vzbudil u niektorých čitateľov dojmy úplne iného druhu, než autor zamýšľal. "Som otrasený, že citujete z tak zlolajné knihy. Nerád sa dozvedám, že ste ju čítala; k tomu by sa slušná dáma nemala vôbec priznať, "vytýkal preslávený spisovateľ a arbiter dobového poňatia mravnosti Samuel Johnson jednej milovníčke literárnych noviniek. A nebol sám, koho dielo vyburcovalo k pozoruhodným dedukciám.
Keď potom na jar Londýn podvakrát zasiahlo zemetrasenie, vyjadril sa londýnsky biskup v pastoračnom liste, že je to trest Boží za čítanie oplzlých kníh, a jeho domnienku mnohí podporili upozornením, že Paríž, kde bol preklad Toma Jonesa zakázaný, zostala zemetraseniam ušetrená.
Majstrovské dielo najväčšieho anglického románopiscu 18. storočia zobrazuje v širokom rozpätí život anglickej spoločnosti v dobe druhého jakubovského povstania (1745). Príbeh hlavného hrdinu, najdúcha, zapudeného svojím dobráckym pestúnom, statkárom Allworthym, pre ohovárania pokryteckého Blifila, ktorý je Jonesovým sokom v láske k dcére susedného statkára, Žofii. Odohráva sa na západoanglickom vidieku, na cestách z týchto končín do Londýna a v Londýne, kam Žofia uniká pred vynúteným sobášom. Kontrast medzi chybujúcim, ale úprimným a dobrosrdečným Jonesom a svätuškárskym, záludným Blifilom tvorí jadro dejovej zápletky a ústrednú morálnu a filozofickú náplň diela. Opisovanie úkladov a prenasledovanie, ktorým je vystavená milenecká dvojica, dáva autorovi príležitosť na kritiku vtedajších sociálnych neprajností: rodinného despotizmu, svadobných špekulácií, prostopašnosti šľachty.
Keywords: romány autorské; Fielding, Henry (bol anglickým spisovateľom a dramatikom známym svojim bohatým, zemitým humorom a satirickou zdatnosťou a ako autor románskeho románu Tom Jones. Okrem toho má významnú pozíciu v histórii presadzovania práva, keďže využil svoju autoritu ako sudcu, aby založil (spolu s jeho bratom Jánom) to, čo niektorí nazvali prvou policajnou silou v Londýne - Bow Street Runners. Jeho mladšia sestra, Sarah, sa tiež stala úspešnou spisovateľkou. * 22.04.1707 Sharpham, Somerset, Anglicko - 08.10.1754 Lisabon , Portugalsko); historické romány; 18. stor; dobrodružné romány; humoristické romány; romány o láske; próza; anglická literatúra - texty