Catilinovo sprisahanie. Vojna s Jugurtom : (De Catilinae coniuratione. Bellum Iugurthinum) - Sallustius, Gaius S. Crispus: 86 pred n.l.-35 alebo 34 n.l (Svetoví klasici, 1973)
Republikánske zriadenie starého Ríma v polovici prvého storočia pred n.l. dokonávalo pod údermi vládybažných jednotlivcov. V dvoch historických monografiách - Catilinovo sprisahanie a Vojna s Jugurtom - spisovateľ Sullustius ako demokratický plebejec sa zamýšľa nad vnútornou krízou republikánskeho systému a príčinu vidí v mravnom úpadku rímskej mobility...