Rieka bohov 2 : (River God) - Smith, Wilbur Addison: 1933- (Danubiapress, 1995)
Druhá časť historickej fresky, situovanej do Egypta okolo roku 1600 pred Kristom, sa začína nájazdom barbarských Hyksósov - bojovných pastierskych kmeňov prichádzajúcich z Ázie - a porážkou Egypťanov v rozhodujúcej bitke. Smrteľne zranený faraón Mamose menuje svoju mladú krásnu manželku Lostris regentkou Egypta. Kráľovná Lostris za pomoci verného generála Tanusa, svojej celoživotnej veľkej lásky, a oddaného otroka Taitu, lekára, maliara, architekta a kronikára tohto pestrého a vzrušujúceho príbehu, prijíma odvážne riešenie: dočasný exodus časti egyptského národa po vodách Nílu do hlbín Afriky. Pred odchodom však prisahá, že až jej synček Memnon - Vládca úsvitu - dorastie, vráti sa na čele veľkého vojska a znova sa ujme vlády ako jediný právoplatný faraón Horného i Dolného Egypta.