Život a názory pána Tristrama Shandyho : (The Life & Opinions of Tristram Shandy) - Sterne, Laurence: 1713-1768 (Svetoví klasici, 1975)
Najznámejšie dielo Laurence Sternea. Väčšina situácií v knihe je založená na absurdných rodinných nedorozumeniach, ktoré vyznievajú humorne. Vtipné rozprávanie spočíva tiež v tom, že Tristram nevie nič vysvetliť jednoducho a do všetkého zapletá široké súvislosti. Prúd rozprávania je neustále prerušovaný epizódami, vtipnými odbočkami a postrehmi...