Tajomstvá Paríža 3 (Les Mystéres de Paris) - Sue, Eugene: 1804-1857; Jamrichová-Vančová, Ružena: 1918-2009 (Bratislava Epocha, 1970)
Svedkom príbehov celej škály postáv z najrôznejších prostredí, počínajúc tou najhoršou parížskou spodinou statočnými, no biedou ubitými robotníkmi, až po najprepychovejšie žijúce aristokratické kruhy, je čitateľ v ďalších dvoch dieloch Tajomstiev Paríža. Knieža Rudolf, spravodlivý, no krutý pomstiteľ zla, podporovateľ dobra, ochranca biednych a ponížených, nachádza si dlho oplákavanú dcéru Slzičku, vyrastajúcu v najväčšom bahne veľkomesta, ktorá si priam zázračne zanechala nevinnú a čistú dušu. Čitateľ tu nájde Slzičku povýšenú na princeznú po boku svojho otca.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; spoločenské romány; sociálne romány; satirické črty; parížske prostredie; próza; Sue, Eugene, vlastným menom Marie-Joseph Sue (bol francúzsky novinár a prozaik obdobia romantizmu považovaný za "kráľa románov na pokračovanie" (tzv. Románov-fejtónov), v ktorých dobové učenia a problémové sociálne problémy spájal s dobrodružným a napínavým dejom. * 10.12.1804 Paríž, Francúzsko - 03.08.1857 Annecy-le Vieux, dnes Horné Savojsko, Francúzsko); francúzska literatúra - texty; Paríž (Francúzsko); Paríž (Francúzsko); Jamrichová-Vančová, Ružena, istý čas aj Brtáňová (bola slovenská kultúrna pracovnička a prekladateľka z francúzštiny, poľštiny a ruštiny, ktorá vyrástala a prežívala život v rodine s bohatými kultúrnymi tradicami Stodolovci, Vančovci . * 03.03.1918 Slovensko - 22.12.2009 Slovensko)