Námornícke uzly : (Morskie uzly) - Skriagin, Lev Nikolajevič: 1930- (Urob si sám, 1985)
Viazanie uzlov na povrazoch pre praktické použitie, to sú najstaršie a najoriginálnejšie vynálezy ľudstva. Vynálezcami najdômyselnejších a najspoľahlivejších uzlov sa stali námorníci, pretože do výstroje plachtových lodí oddávna patrili laná a kladky. Námorníci, rybári, horolezci aj takelážnici sa ani dnes nezaobídu bez uzlov. Uzly sú nenahraditeľné pre potápačov, požiarnikov, tkáčov, krajčírov, chirurgov, ale nájdu uplatnenie i v dekoratívnej technike, ako je macramé. V tejto príručke sú uvedené schémy a opisy viac ako 130 uzlov - zväzovacích, rýchlorozväzovateľných, nezaťahujúcich sa, upevňovacích a ďalších, ktoré sa môžu použiť v rôznych profesiách aj v bežnom živote. Aby sme sa ich naučili viazať, potrebujeme na to trochu trpezlivosti, poldruha metra povrazu a túto príručku