Námornícke uzly (Morskie uzly) - Skriagin, Lev Nikolajevič: 1930-; Vidra, Milan; Galvánek, Peter: 1953- (Bratislava Alfa, 1985)
Viazanie uzlov na povrazoch pre praktické použitie, to sú najstaršie a najoriginálnejšie vynálezy ľudstva. Vynálezcami najdômyselnejších a najspoľahlivejších uzlov sa stali námorníci, pretože do výstroje plachtových lodí oddávna patrili laná a kladky. Námorníci, rybári, horolezci aj takelážnici sa ani dnes nezaobídu bez uzlov. Uzly sú nenahraditeľné pre potápačov, požiarnikov, tkáčov, krajčírov, chirurgov, ale nájdu uplatnenie i v dekoratívnej technike, ako je macramé. V tejto príručke sú uvedené schémy a opisy viac ako 130 uzlov - zväzovacích, rýchlorozväzovateľných, nezaťahujúcich sa, upevňovacích a ďalších, ktoré sa môžu použiť v rôznych profesiách aj v bežnom živote. Aby sme sa ich naučili viazať, potrebujeme na to trochu trpezlivosti, poldruha metra povrazu a túto príručku
Praktická príručka pre široký okruh čitateľov. 35 zázn. v ruš. a angl.
Keywords: šport; športy orientačné; horolezectvo; námornícke uzly; uzly námornícke; viazanie uzlov; uzlíkované práce; macramé; ručné práce; techniky viazania uzlov; urob si sám; Galvánek, Peter (slovenský akademický maliar. * 15.06.1953 v Staškove, na Kysuciach, Slovensko -)