Karate: Ako začať - Šebej, František: 1947-; Csurma, Ladislav: 1957-; Michaláč, Jozef: 1944- (Bratislava Šport, 1991)
Kniha obsahuje pomerne široký materiál, zhromažďovaný niekoľko rokov zväčša vo forme podkladov na školenia trénerov a doplnený o nové, u nás zatiaľ neznáme pramene. Okrem toho pomerne vysoké percento tvrdení a poznatkov je výsledkom priamych skúseností z tréningu karate. Niektoré budú azda v protiklade so staršími názormi a predstavami, no je to výsledok úsilia o prispôsobenie moderným poznatkom z iných športov.
Obsah: Úvod. Čo. Kto. Kde a kedy. Čím. Ako. Systém cvičenia. Na čo je strečing a ako ho cvičiť. Ako získať silu. Technika karate. Postoje. Ako sa naučiť udierať, techniku sekov, kopať, kryť. Ako ďalej.
Keywords: šport; karate; bojové umenie; orientálne (ázijské) bojové a sebaobranné športy; zápasenie vo volnom štýle; príručky sebeobrany; Šebej, František (slovenský psychológ, výskumník, novinár, politik a bývalý karatista. Spoluzakladateľ karate na Slovensku, aktívny pretekár a neskôr tréner. Pôsobil na katedre Politológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity, kde prednášal sociálnu psychológiu. * 11.05.1947 Slovensko -); Csurma, Ladislav (slovenský výtvarník, animátor, ilustrátor. * 1957 v Košiciach, Slovensko -)