Volali ma Žiletka - Golonka, Jozef: 1938-; Varsik, Milan: 1941-1991 (Memoáre, 1990)
Literárne memoáre slovenského hokejistu a trenéra Jozefa Golonku. Starý otec z otcovej strany sa prisťahoval z Poľska do Nitry. Jozef Golonka sa narodil v Bratislave, kde vyrastal v mestskej časti Ružinov. Základnú školu navštevoval na Kvačalovej ulici. Matka bola krasokorčuliarska trénerka, ktorá sa snažila vychovať z Jozefa a jeho sestry Júlie krasokorčuliarsky pár. Tomuto športu sa však napokon profesionálne venovala len Júlia. Objaviteľom Golonkovho hokejového talentu bol Viliam Čech, ktorý ho uvidel hrať na detskom klzisku.