Ondrejko: Výber poviedok - Alexy, Janko: 1894-1970 (Dobré slovo, 1974)
Len si všimnime v našom výbere poviedky Ondrejko, Zapaľovač Lámp, Pán profesor Mrkvička, Pán Lanšjak, Lila a Lola. Janko Alesy sa v každej usiluje čo najvernejšie vykresliť výzor, citový život a charakter svojej postavy. Nejde mu o vzrušujúci dej a napínavý príbeh. Alexyho poviedky poskytujú čitateľovi predovšetkým mocný citový zážitok.