Ondrejko: Výber poviedok - Alexy, Janko: 1894-1970; Poliak, Ján: 1929-1977; Ondreička, Karol: 1898-1961 (Bratislava Mladé letá, 1974)
Len si všimnime v našom výbere poviedky Ondrejko, Zapaľovač Lámp, Pán profesor Mrkvička, Pán Lanšjak, Lila a Lola. Janko Alesy sa v každej usiluje čo najvernejšie vykresliť výzor, citový život a charakter svojej postavy. Nejde mu o vzrušujúci dej a napínavý príbeh. Alexyho poviedky poskytujú čitateľovi predovšetkým mocný citový zážitok.
Poznámka. Frontispice. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: Alexy, Janko (slovenský spisovateľ, maliar a publicista. Nar. 25.01.1894 Liptovský Mikuláš, Slovensko - 22.09.1970 Bratislava, Slovensko); Poliak, Ján (slovenský literárny vedec a kritik, 13.3.1929 Horná Ves - 16.9.1977 Bratislava); poviedky autorské; chlapčenské poviedky; Ondreička, Karol (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg. * 23.04.1944 Čachtice, Slovensko - ć 10.11.2003 Bratislava, Slovensko); realistické poviedky; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov