Taipi. Omu: 1. zv. (Typee. Omoo) - Melville, Herman: 1819-1891 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1987)
Román Taipi je autobiografickým vyrozprávaním udalostí, ktoré zažil po tom, ako s priateľom dezertoval z veľrybárskej lode. Na Markézskom ostrove prežil štyri mesiace. Opis jeho ďalších dobrodružstiev pokračuje v románe OMU.