Biela veľryba: 2. zv. (Moby-Dick) - Melville, Herman: 1819-1891 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1987)
Nezvyčajná dráma, ktorá sa musí skončiť pre účastníkov tragicky. Krvilačná beštia, čo sa pohráva so všetkými loďami plávajúcimi okolo, aby smrteľne vystrašených námorníkov napokon zhltla vo svojej obrovskej papuli. Veria tomu všetci námorníci veľrybárskych lodí v blízkom okolí, rozprávajúc si hrôzostrašné detaily zo stretnutia s ňou. Nazývajú ju Moby Dick a veria, že je stelesneným diablom. Kapitán lode Peguod, námorníkmi prezývaný Hromovládca, sa s ňou stretol tiež a vyzval ju na boj na život a na smrť. Námorníci mu musia obetovať pred plavbou na jeho lodi svoje duše. Prenasledovanie sa začína.