Benito Cereno. Billy Budd a iné: 3. zv. (Benito Cereno. Billy Budd. Foretopman. Poor man's Pudding and Rich Man's Crumbs) - Melville, Herman: 1819-1891 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1987)
V treťom zväzku výberu z tvorby Hermana Melvilla medzi krátkymi prozaickými útvarmi dominujú novely Billy budd a Benito Cereno. Príbeh Billyho Budda, Švárneho námorníka, ako ho pre jeho súmernú vysokú postavu a peknú tvár tmavej pleti prezývajú druhovia, sa odohráva v roku 1799, v roku Veľkej vzbury v Spitheade a pri Nore, Billyho Budda násilne odvedú na kráľovskú loď anglického vojnového loďstva Nepremožiteľnú, kde mu zveria funkciu pozorovateľa na prednom sťažni. Takisto ako na lodi, kde slúžil predtým, aj teraz vzbudzuje v ostatných námorníkoch úctu, povinnosti si plní vzorne, vyznačuje sa svedomitosťou a horlivosťou, ako človek navyknutý žiť uprostred živlov robí každú zverenú prácu s radosťou. Jeho pôsobivý vzhľad a veľká sila sa spájajú s pevnými morálnymi zásadami.