Billy Budd. Benito Cereno : (Billy Budd. Benito Cereno) - Melville, Herman: 1819-1891 (Vyšehrad, 1978)
Dve novely, ktorých dejiskom je loď a ju obklopujúce mora. V tomto akomsi mikrokozme obývanom ľuďmi rozvíja americký spisovateľ minulého storočia, autor preslávenej Biele veľryby, dobrodružné príbehy o súboji dobra a zla.