Raj ľudožrútov : (Typee) - Melville, Herman: 1819-1891 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1965)
Udalosti opísané v tejto knihe sa odohrali roku 1842. S výnimkou niekoľkých posledných mesiacov strávil autor väčšinu svojho času na mori. Dnes už len námorníci zažijú nejaké aspoň trocha napínavé dobrodružstvo, a veľa takého, čo sa vidí neobyčajné a romantické tým, čo sedia pri peci, mornárovi je všedné ako obnosený kabát. No hoci si námorníci navykli na všelijaké neslýchané zážitky, predsa len príbehy uvedené na nasledujúcich stránkach často poslúžili autorovi ako predmet rozprávania, nielen na skrátenie dlhých nočných služieb na lodi, ale aj na to, aby si získal najvrelejšiu náklonnosť svojich druhov námorníkov. Usúdil preto, že príbeh akiste zaujme aj tých, čo sú s dobrodružným životom oboznámení menej ako námorníci.