Akádia, zem zasľúbená - Maillet, Antonine: 1929- (Tvorba národov, 1983)
Je to román, kronika i novodobý epos akádskeho ľudu, ktorého jadro tvoria matka Pélagia, vodkyňa neustále sa rozrastajúceho húfu pútnikov, babica a vedomkyňa Célina, krásna divoška Catouna a storočný rozprávkar Bélonie. Vďaka Mailletovej šťavnatému humoru akádska odysea ani napriek všetkej svojej absurdnosti nevyznieva tragicky. Smrť je tu vstupovaním do večnosti, pretože všetky tie plnokrvné postavy, ktorými sa román hmýri, sa stávajú hrdinami z mýtu. A to postupne, ako Mailletová naprieč storočiami podáva ich príbehy od jedného rozprávača k druhému.