Domácí úkoly z pilnosti - Hrabal, Bohumil: 1914-1997 (Československý spisovatel, 1982)
Domáce úlohy z usilovnosti sa tak trochu vymykajú z Hrabalovej prozaické tvorby, stojí akosi na jej okraji. Je to do istej miery koláž z jeho esejí, poznámok, rozhovorov, medailónikov o výtvarníkoch, statí a článkov, drobných lyrických i filozofických miniatúr, ktoré vo svojom súhrne ukazujú šírke Hrabalových záujmov, presahujúce ďaleko oblasť literatúry.