Muži pod ochranou - Merle, Robert: 1908-2004 (Máj, 1977)
V čase, ktorý autor presne neurčuje, vypukne v USA ničivý zápal mozgových blán, encefalitída 16, ktorá postihuje iba mužov vo veku od 12. do 70. rokov. Epidémia zachváti celú krajinu, prenesie sa i do Európy, ženy postupne nahrádzajú mužov vo všetkých sférach spoločenského i hospodárskeho života a v Bielom dome zasadne prezidentka Sarah Bedfordová. Hrdina knihy doktor Martinelli pracuje na výskume vakcíny, ktorou by sa zastavila epidémi, pričom sa dostáva do dramatických mravných, spoločenských i osobných situácií. Merlova románová fikcia je zasadená do americkej skutočnosti, ktorá vždy udivovala svet svojimi výstrelkami, amoralitou i nedostatkom vkusu, a svojim tragikomickým nábojom a satirickými šľahmi vystríha pred zneužitím budúcnosti.