Muži pod ochranou - Merle, Robert: 1908-2004; Jamrichová-Vančová, Ružena: 1918-2009; Lapšanský, Ladislav: 1946-; Salamon, Zoltán: 1938-; Rosmány, Karol: 1937- (Bratislava Smena, 1977)
V čase, ktorý autor presne neurčuje, vypukne v USA ničivý zápal mozgových blán, encefalitída 16, ktorá postihuje iba mužov vo veku od 12. do 70. rokov. Epidémia zachváti celú krajinu, prenesie sa i do Európy, ženy postupne nahrádzajú mužov vo všetkých sférach spoločenského i hospodárskeho života a v Bielom dome zasadne prezidentka Sarah Bedfordová. Hrdina knihy doktor Martinelli pracuje na výskume vakcíny, ktorou by sa zastavila epidémi, pričom sa dostáva do dramatických mravných, spoločenských i osobných situácií. Merlova románová fikcia je zasadená do americkej skutočnosti, ktorá vždy udivovala svet svojimi výstrelkami, amoralitou i nedostatkom vkusu, a svojim tragikomickým nábojom a satirickými šľahmi vystríha pred zneužitím budúcnosti.
Doslov (Ladislav Lapšanský). Spoluvydavatel Mladá fronta a Naše vojsko, Praha.
Keywords: Merle, Robert (bol jeden z najvýznamnejších francúzskych spisovateľov druhej polovice 20. storočia, románopisec, dramatik, literárny historik, prekladateľ a profesor anglickej a americkej literatúry. Preslávil sa napríklad utopickým sci-fi románom Malevil či trinásťdielnou historickou ságou Fortune de France. * 28.08.1908 Tebessa, Alžírsko - 27.03.2004 Montfort-lĺAmaury, Francúzsko); Jamrichová-Vančová, Ružena, istý čas aj Brtáňová (bola slovenská kultúrna pracovnička a prekladateľka z francúzštiny, poľštiny a ruštiny, ktorá vyrástala a prežívala život v rodine s bohatými kultúrnymi tradicami Stodolovci, Vančovci . * 03.03.1918 Slovensko - 22.12.2009 Slovensko); Salamon, Zoltán (slovenský akademický maliar, výtvarník, gragik, ilustrátor. * 1938 Bratislava, Slovensko -); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); romány autorské; vedecko-fantastické romány; romány vedecko-fantastické; sci-fi; dobrodružné romány; lekárske prostredie; satirické romány; próza; francúzska literatúra - texty; Lapšanský, Ladislav (slovenský vysokoškloský docent románských jazykov zo zameraním na vedecko-výskumnej a publikačnej činnosti, prekladateľ z francúzskeho jazyka. * 23.03.1946 Smižany, okres Spišská Nová Ves, Slovensko -)