Ostrov (I' ile) - Merle, Robert: 1908-2004; Hollá, Soňa: 1920-1995 (Bratislava Vydavateľstvo politickej literatúry, 1967)
Posádka britskej lodi Blossom plávajúca smerom k Polynézii sa vzbúri krutému veleniu zabitím kapitána a druhého dôstojníka. Podľa britských zákonov sú však všetci vzbúrenci vystavení trestu smrti. Preto, po doplávaní na Tahiti, sa skupinka mužov, ktorí nechcú padnúť do rúk zákona, a niekoľko Tahiťanov a Tahiťaniek, ktorí sa po oboznámení so situáciou dobrovoľne prihlásili, vydá opäť na more so zámerom nájsť pustý ostrov a dožiť na ňom až do smrti. Takýto ostrov nájdu, ale už na začiatku spoločného života sa objavujú ťažkosti...
Na otázku, či je človek dobrý alebo zlý, Robert Merle reaguje na hravý, dobrodružný román Ostrov, ktorý dokazuje, že všetko závisí od životných podmienok, ktoré ľudia dokážu vytvoriť.
Keywords: Tahiti - ostrov (Francúzska Polynézia); romány autorské; Merle, Robert (bol jeden z najvýznamnejších francúzskych spisovateľov druhej polovice 20. storočia, románopisec, dramatik, literárny historik, prekladateľ a profesor anglickej a americkej literatúry. Preslávil sa napríklad utopickým sci-fi románom Malevil či trinásťdielnou historickou ságou Fortune de France. * 28.08.1908 Tebessa, Alžírsko - 27.03.2004 Montfort-lĺAmaury, Francúzsko); Hollá, Soňa (bola slovenská prekladateľka. * 1920 Slovensko - 1995 Slovensko); historické romány; dobrodružné romány; námornícke prostredie; próza; francúzska literatúra - texty; Tahiti - ostrov (Francúzska Polynézia)