Červená kalina - Šukšin, Vasilij Makarovič: 1929-1974; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930-; Lesná, Marta: 1931-; Markuš, Anton; Zamborová, Marta: 1949-; Žiak, Miloš; Červenka, Vladimír; Longauer, Ľubomír: 1948-; Semaková, Silvia: 1952- (Tatran Bratislava, 1981)
Šukšinovi hrdinovia - rovnako ako hrdinovia majstra ruskej poviedky - snívajú o budúcom živote, o veľkých dielach, o úspechoch, sláve či šťastí. Tieto sny bývajú protipólom ich každodennej existencie, ak im ona nedáva pocit životnej plnosti. Tvorivý nepokoj, ktorý vyrastá z predstavy dokonalejšieho života a uvzato k nej smeruje, ten je už typicky šukšinovský. Charakterizuje osobnosť spisovateľa i celé jeho dielo.
Doslov: Súčasnosť v Šuškinovej tvorbe (Vladimír Čerevka). Život a dielo Vasilija Šukšina (Marta Zamborová). Verše prebásnil Miloš Žiak.
Keywords: poviedky autorské; novely autorské; Šuškin, Vasilij Makarovič (bol rusko-sovietsky spisovateľ, prozaik, scénárista, filmový režisér a herec. * 25.07.1929 Srostki, Sibír, Rusko - 02.10.1974 Kletskaja, u Volgogradu, Rusko); Dvořáková-Žiaranová, Ružena (slovenská prekladateľka z ruštiny, ukrajinčiny a francúzštiny. * 27.04.1930 Iľanovo, dnes Liptovský Mikuláš, Slovensko -); Lesná, Marta (slovenská prekladateľka. * 1931 Slovensko -); Zamborová, Marta, rodená Močáryová (slovenská prekladateľka, redaktorka, pracovníčka Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV v Bratislave. * 16.09.1949 Ružomberok, Slovensko -); Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 2.6.1948 Banská Bystrica -); spoločenské poviedky; autobiografické črty; próza; ruská literatúra - texty