Podozrivý zmizol. Čierna banka. Otrokári (Anmäld försvunnen. Svarta banka. Slavhandlárna) - Svedelid, Olov Arvid: 1932-2008; Smidová, Silvia: 1947-; Gedeon, Rudolf; Mydlo, Svetozár: 1948-2014 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1986)
Kniha ponúka tri napínavé a skvelé detektívky z pera švédskeho spisovateľa detektívnych príbehov. Hlavný hrdina je policajný vyšetrovateľ a pri hľadaní páchateľov sa dostáva do veľmi nebezpečných situácií. V každom príbehu sa usiluje o život naozaj brutálnym spôsobom a celkový dojem je dokonca posilnený čiernym humorom.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; škandinávske kriminálky; próza; švédska literatúra - texty; Svedelid, Olov Arvid (bol švédsky spisovateľ detektívných románov. Niektoré boli aj sfilmované. * 26.08.1932 Kungsholmen, Štokholm, Švédsko - 22.09.2008 Stocksund, Štokholmská župa, Švédsko); Smidová, Silvia (slovenská prekladateľka z nemčiny a švédčiny, členka Slovenskej spoločnosti prekladateľov odbornej literatúry. * 23.03.1947 v Malackách, Slovensko -); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko)