Ľudská beštia : (La béte humaine) - Zola, Émile: 1840-1902 (Máj, 1976)
Naturalistický román známeho francúzskeho spisovateľa. Autorovo presvedčenie, že človek je úzko determinovaný rodičmi a prarodičmi, že dedí najmä ich chyby, komplexy a choroby je v tomto románe zobrazené až do krajnosti. Román z r. 1890, ktorý patrí k záverečným zväzkom cyklu Rougon-Macquart, cyklu opisujúceho prírodnú a sociálnu históriu jednej rodiny za druhého cisárstva. Dielo privádza do prostredia železníc a rozpráva dramatický príbeh strojvodcu, človeka, ktorý je ovládaný dedičným chorobným pudom zabíjať, vidieť ľudskú krv, pričom tomuto pudu najskôr vzdoruje a následne mu podlieha. Ide teda o jedinca, ktorý pácha hrdelné zločiny bez obvyklých pohnútok ziskuchtivosti, pomsty, ale ako následok chorobného stavu.