Pod pokličkou (Pot-Bouille) - Zola, Émile: 1840-1902; Pechar, Jiří: 1929-; Lívanský, Karel: 1925-; Muzika, František: 1900-1974; Binder, Jan: 1927-2012 (Státní nakladatelství krásné literatury a umění Praha, 1963)
Dramatický román, v ktorom medziľudské vzťahy sú ako vždy u Zolu na hrane.
"Ukázat buržoazii v její nahotě, podat nejvášnivější obžalobu, jakou je možno vmésti do tváře francouzské společnosti", bylo Zolovi hlavním cílem tohoto otřesně pravdivého vylíčení života v jednom z pařížských činžovních domů. Pod pokličkou na odiv stavěného pořádku a počestnosti v něm bují neřesti všeho druhu a mění jej v žumpu, která přetéká hanebnostmi a je odpornou ukázkou mravního rozkladu buržoazní třídy.
Doslov: Zolova analýza francouzského měšťáka (Karel Lívanský).
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; spoločenské romány; Zola, Émile (bol francúzsky spisovateľ, najvýznamnejší predstaviteľ naturalizmu. Zohral veľkú úlohu v Dreyfusovej afére. * 02.04.1840 Paríž, Francúzsko - 29.09.1902 Paríž, Francúzsko); Pechar, Jiří (český estetik, filozof, literárny teoretik a prekladateľ z francúzštiny, španielčiny a nemčiny. Jeho učiteľom bol Václav Černý. * 07.05.1929 v Příbrami, Česko -); medziľudské vzťahy; buržoázna spoločnosť; próza; francúzska literatúra - texty; Lívanský, Karel (český odborný asistent katedry romanistiky. Pracuje v oblasti histórie a kultúry Francúzska. * 02.01.1925 v Žebráku, Česko -); Muzika, František (český maliar, ilustrátor, typograf a scénograf. Nar. 26.06.1900 Praha, Rakúsko-Uhorsko - 01.11.1974 Praha, Československo); Binder, Jan (bol český nakladateľský redaktor, prekladateľ z francúzštiny a nemčiny. * 16.09.1927 Praha, Česko - 10.05.2012 Praha, Česko)