Stratený robot: Výber sci-fi poviedok - Slobodník, Dušan: 1927-2001; Chorvátová, Ivica; Voderadský, Ján; Babjak, Dušan; Slobodník, Igor; Bočkay, Milan: 1946- 1946-; Kuttner, Henry: 1915-1958; Asimov, Isaac: 1920-1992; Aldiss, Brian Wilson: 1925-2017; Pohl, Frederik: 1919-2013; Henderson, Zenna Chlarson: 1917-1983; Vonnegut, Kurt: 1922-2007; et al. (Klub mladých čitateľov, 1986)
Dramatický dej, odvážni, rozhodní, inteligentní hrdinovia - to sú nevyhnutné zložky sci-fi. So všetkým sa stretnete vo výbere poviedok, zostavených s významných amerických a anglických autorov pôsobiacich v oblasti sci-fi.