To bola vojna - Švenková, Viera: 1937-; kolektív autorov (Mladé letá, 1975)
To bola vojna! Týmito slovami zvyčajne končia svoje rozprávanie vari všetci, ktorí si ju pamätajú. Nielen tí, ktorí v nej bojovali, ale dorástli aj tí, ktorí cez vojnu boli ešte deťmi a ktorých dospelí pred ňou chceli uchrániť, a predsa neuchránili, lebo to jednoducho nebolo možné. Lebo svet ľudí, detí i dospelých, bol iba jeden, do ktorého ona, vojna, siahala neúprosne. S touto vojnou sa stretne i čitateľ v knihe, ktorú z podnetu vydavateľstva Mladé letá napísali autori strednej a mladej generácie.