Angličtina pro jazykové školy 1 - Dlouhá, Pavla: 1918- (Učebnjice pro jazykové školy, 1966)
Táto učebnica je prvou časťou učebnice pre verejnosť, jazykové školy a školy pre ľudové školy. Zameriava sa na to, aby všetci, ktorí chcú nadobudnúť cudzí jazyk, slúžili dôkladne a všestranne, pasívne a aktívne. Gramatika je daná bez zbytočnej teórie, takže jej porozumenie uľahčuje praktické zvládnutie jazyka. Texty učebníc sú čiastočne opisné, čiastočne dialektické; ukazujú každodenný každodenný život vo forme, ktorú v súčasnosti má Spojené kráľovstvo. Veľké cvičenia by mali viesť k bezpečnej automatizácii skúšaných výrazových prostriedkov. Dodatočné čítanie je pripojené ku každej lekcii ako voliteľná časť. Slovník je uvedený v poznámkach pod čiarou. Angličtina pre jazykové školy, obsahuje 24. lekcií, z toho jednu opakovaciu - články, gramatika, cvičenia... v závere anglicko-český a česko-anglický slovník k prekladom.