Oni - Oates, Joyce Carol: 1938- (Luk, 1974)
Sociologický román súčasnej americkej autorky zachytáva osudy americkej veľkomestskej chudoby od krízových rokov tridsiatych do rokov šesťdesiatych. Na príbehu matky, dcéry a syna ukazuje túžbu vrstvy povzniesť sa z ubíjajúceho chudobného prostredia, prekonať opovrhnutie i násilie a prežiť aspoň pokojný normálny život.