Oni - Oates, Joyce Carol: 1938-; Slobodník, Dušan: 1927-2001 (Tatran Bratislava, 1974)
Sociologický román súčasnej americkej autorky zachytáva osudy americkej veľkomestskej chudoby od krízových rokov tridsiatych do rokov šesťdesiatych. Na príbehu matky, dcéry a syna ukazuje túžbu vrstvy povzniesť sa z ubíjajúceho chudobného prostredia, prekonať opovrhnutie i násilie a prežiť aspoň pokojný normálny život.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Oates, Joyce Carol (americká spisovateľka, poetka a dramatička. Za novelu them získala roku 1969 National Book Award, na ktorú bola ešte osemkrát nominovaná. Trikrát bola tiež nominovaná na Pulitzerovu cenu, nikdy ju však nezískala. *16.06.1938 Lockport, New York, USA -); Slobodník, Dušan (slovenský spisovateľ, literárny vedec, prekladateľ a politik. * 11.04.1927 Pezinok, Slovensko - 13.12.2001 Bratislava, Slovensko); realistické romány; sociologické romány; americká spoločnosť; próza; americká literatúra - texty