Má démantová čelenka : (Almaznyj moje venec) - Katajev, Valentin Petrovič: 1897-1986 (Svět, 1982)
Kniha filozoficko-esejistická, ktorá zobrazuje začiatok 20. storočia, keď sa sovietska literatúra narodila z rôznych umeleckých štýlov. Autor sa nezmieňuje o menách, ale v symboloch a charakteristikách sa čitatelia ľahko rozlíšiteľných približujú k Bagrickom, Jestinovi, Majakovskému, Pasternakovi, Asejovi, Chlebnikovovi, Narbuta, Vertínskému, Bulgakovovi, Madelstamovi, Babelovi, Petrově, Ilfa, Zocenke, Tichonovej a Olešovi.