Výrastok : (Sobranije sočinenij zv.8) - Dostojevskij, Fiodor Michajlovič: 1821-1881 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1965)
Vedľa Zločinu a trestu a Bratov Karamazovcov je román Výrastok jedným z najčítanejších a kritikou najviac cenených románov F. M. Dostojevského. Je príznačné pre Dostojevského, že jeho romantický, v podstate čistý a charakterný hrdina Arkadij Dolgorukij má najviac rysov deštruktívneho antihrdinu, ako ho charakterizuje vo svojich zápiskoch z podzemia. Arkadij sa rozhodne zbohatnúť - peniaze ho nelákajú preto, aby získal pohodlný život, chce nimi dosiahnuť na nikom nezávislej moci, stačí mu pocit nadradenosti pre samého seba. Keď priateľstvo s ľahkomyseľným kniežaťom Sokolským vychýli Arkadija z cesty, ktorú si vytýčil, pocíti túžbu stať sa posledným, ak nemôže byť prvým. Romantický rojko a podzemný človek sú už Dostojevského dvoma stránkami toho istého javu. Obaja žijú v rovnakej osamelosti, v rovnakej nemožnosti nadviazať komunikáciu s ľuďmi, preniknúť k nim a zblížiť sa s nimi.