Protiúder. Východisko : (Nagon slog tillbaka. Utvägen) - Blom, Karl Arne: 1946- (Zenit, 1988)
Dve detektívne prózy sa zaoberajú problematikou únosov a negatívnymi dôsledkami nezamestnanosti, najmä vysokoškolsky vzdelanej mládeže vo Švédsku. Románovým hrdinom tu nie je polícia a v centre oboch próz nie sú iba páchatelia, ani priebeh pátrania a spôsob odhalenia, ale najmä príčiny a podhubie kriminálnych činov.