Sestra Carrie 1 : (Sister Carrie) - Dreiser, Theodore: 1871-1945 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1977)
V hrdinke románu Carrie Meeberovej zobrazil autor osud vidieckeho dievčaťa vystaveného pokušeniam veľkomesta, ktorým, prirodzene, podľahne. Carrie zatúži po bohatstve, po peknom oblečení, po pohodlnom živote, po osobných úspechoch. To všetko sa jej podarí získať, ibaže za to draho zaplatí. Prežíva rozčarovanie za rozčarovaním. Najprv sa sklame vo svojom prvom milencovi, druhý, bohatý sveták Hurstwood ju doslova unesie z Chicaga do New Yorku, no aj pri ňom Carrie stráca všetky ilúzie. Napokon sa od neho odpúta a sama si zabezpečí existenciu, ba dopracuje sa pozoruhodných výsledkov na javisku.