Säffleská bestie : (Den vedervärdige mannen frán Säffle) - Sjöwall, Maj: 1935-; Wahlöö, Per (Svoboda, 1978)
Jednej aprílovej noci dôjde v nemocnici v centre Štokholmu k beštiálnej vražde. Obeťou je smrteľne chorý policajný komisár Nyman. Zdá sa, že tak nezmyselný čin mohol spáchať jedine šialenec. Neznámy vrah môže kedykoľvek napadnúť ďalšiu obeť, a komisár Martin Beck so svojimi kolegami z komisie pre vyšetrovanie vrážd musí predovšetkým konať rýchlo. Počas vyšetrovania sa Martin Beck nečakane ocitne v situácii, kedy sa prvýkrát v živote zamyslí nad celým svojim doterajším životom, nad svojim poslaním strážcu spravodlivosti v meniacej sa spoločnosti a nad spoločnosťou samou. A nielen to. Prvýkrát v živote musí vziať spravodlivosť do vlastných rúk a postaviť sa tvárou v tvár smrti.