Vízum do Európy: Človek na ulici. Strieborný prach. Vízum do Európy. Nepravdepodobný advokát - Horváth, Ivan: 1904-1960; Števček, Ján: 1929-1996; Sedlák, Emil: 1938-; Kostolanská, Hana (Bratislava Tatran, 1981)
Už názov prezrádza o čom asi kniha bude. Vízum do Európy sú príbehy z Európskych veľkomiest. Čitateľ tak môže nasať ich atmosféru a spôsob života. Nie je to však hlavným podnetom. Tým sú postavy a ich vnútorný svet.
Doslov: Horváthovo vízum do Európy a jeho zmysel (Ján Števček). Edičná poznámka.
Keywords: príbehy autorské; novely autorské; Horváth, Ivan: pseudonymy I. H. Olšovský, Ivan H. Olšovský, Ivan Horváth Olšovský, Ivan Olšovský, Ján M. Hort, Ohio (bol slovenský spisovateľ, prozaik, publicista, diplomat, politik, prekladateľ, autor termínu nadrealizmus, predstaviteľ modernej poprevratovej prózy. * 26.07.1904 Senica, Slovensko - 05.09.1960 Bratislava, Slovensko); Rosenbaum, Karol (slovenský literárny vedec, historik, teoretik, editor, 7.2.1920 Lednické Rovne - 5.3.2001 Bratislava); Števček, Ján (slovenský literárny vedec, kritik, esejista, scénárista, básnik. * 13.09.1929 Mýto pod Ďumbierom, Slovensko - 26.09.1996 Bratislava, Slovensko); Sedlák, Emil (slovenský grafik, ilustrátor, maliar. * 05.04.1938 Spišské Podhradie, Slovensko -); Imro, Igor (slovenský grafik, ilustrátor, fotograf. * 01.12.1943 Banská Bystrica, Slovensko -); spoločenské poviedky; realistické poviedky; medzivojnové poviedky; príbehy z Európskych veľkomiest; mestské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Kostolanská, Hana, rodným menom Anna Ušáková (bola redaktorka, recitátorka bratových básní. Sestra talentovaného básnika katolíckej moderny, kňaza Pavla Ušáka Olivu (1914-1941). "Zvolil si pseudonym Oliva. Zomrel vo veku dvadsaťsedem rokov a zanechal len jedinú básnickú zbierku Oblaky. * 25.04.1928 v Kátloviciach, pri Trnave, Slovensko - 18.01.2017 v Kátloviciach, pri Trnave, Slovensko)