Riaditeľov syn : (Synat na direktora) - Manov, Emil: 1918-1982 (Štafeta, 1979)
Riaditeľov syn sa zaoberá vzťahmi medzi staršou a mladou generáciou, je to história prvých samostatných rokov mladého človeka. Petar Klisurov je synom riaditeľa veľkého závodu, ale odmieta kráčať hladkou cestou, ktorú mu pripravili rodičia. Odchádza z domova, lebo chce byť taký, aký je. Dozrieva v robotníckom kolektíve prekladačov tovaru na stanici. Spočiatku je so svojím životom spokojný, ale postupne prichádza na to, že môže, ba že musí dokázať v živote oveľa viac. Vzťahy medzi generáciami v Manovovom románe prinášajú konflikty a kolízie, ale nie odcudzenie. Najstaršia, stredná i najmladšia generácia vzájomne na seba pôsobia. Autorovi sa vynikajúco podarilo stvárniť životný optimizmus dnešných mladých ľudí.