Nebezpečné roky : (Ľ etá del malessere) - Maraini, Dacia: 1936- (Záhrada, 1965)
Ústrednou postavou románu je sedemásťročná Enrica. Žije v chudobnej rímskej štvrti s otcom a matkou. Otec väčšinou voľného času trávi konštruovaním vtáčích klietok, ktoré nik nekupuje, chorľavá matka sa trápi v nevýnosnom zamestnaní. A tak po matkinej smrti ostáva Enrica odkázaná sama na seba. Dostane sa do osídiel Cesareho, večného študenta práv, ktorý by najradšej vyriešil svoje postavenie výhodným manželstvom. Je v jeho moci ako omámená, no s rovnakou ľahostajnosťou odlieha útokom spolužiaka Carla i advokáta Giulia Guida, vyhľadávajúcich ľúbostné dobrodružstvá. Zdalo by sa, že priateľstvo so starou, výstrednou grófkou, ktorá Enricu prijala za osobnú tajomníčku, odrazu zmení jej život..