Nebezpečné roky (Ľ etá del malessere) - Maraini, Dacia: 1936-; Prohácka, Ján: 1919-1989 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1965)
Ústrednou postavou románu je sedemásťročná Enrica. Žije v chudobnej rímskej štvrti s otcom a matkou. Otec väčšinou voľného času trávi konštruovaním vtáčích klietok, ktoré nik nekupuje, chorľavá matka sa trápi v nevýnosnom zamestnaní. A tak po matkinej smrti ostáva Enrica odkázaná sama na seba. Dostane sa do osídiel Cesareho, večného študenta práv, ktorý by najradšej vyriešil svoje postavenie výhodným manželstvom. Je v jeho moci ako omámená, no s rovnakou ľahostajnosťou odlieha útokom spolužiaka Carla i advokáta Giulia Guida, vyhľadávajúcich ľúbostné dobrodružstvá. Zdalo by sa, že priateľstvo so starou, výstrednou grófkou, ktorá Enricu prijala za osobnú tajomníčku, odrazu zmení jej život..
Keywords: romány autorské; realistické romány; Maraini, Dacia (talianska spisovateľka, románov, krátkych príbehov, esejí, reportáží a článkov, takmer šesdesiat divadelných hier. Bola aj talianskou kandidátkou na Nobelovu cenu za literatúru. Dacia Maraini môže byť považovaná za prvú spisovateľa v Taliansku, ktorá sa zaoberá otázkami ako znásilnenie, incest, prostitúcia alebo lesbická láska z feministického hľadiska, a vo svojich dielach zastáva úlohu ženy v rôznych sférach života. Je najprekladanejšia talianska autorka. * 13.11.1936 vo Fiesole, pri Florencii, Taliansko -); psychologické romány; Prohácka, Ján (bol slovenský prekladateľ, publicista a literát. * 02.12.1919 Hlohovec, Slovensko - 12.05.1989 Krupina, Slovensko); romány o mladých; próza; talianská literatúra - texty; pre čitateľov od 16 rokov